Podlahové systémy v potravinárskom priemysle
Podlaha výrobných priestorov musí byť navrhnutá tak, aby odolala vysokým teplotám, ktoré vznikajú počas výroby alebo ktorým je podlaha vystavená pri čistení horúcou parou. Mnohokrát je podlaha namáhaná olejmi, tukmi a kyselinami. V takýchto prípadoch je nutné, aby mal povrch podlahy protišmykovú úpravu. V potravinárskom priemysle je zároveň dôležité dôsledné používanie zdraviu neškodných materiálov. Tento faktor treba zohľadniť už pri projektovaní vrstiev podlahového systému.
Podlaha predstavuje najviac namáhanú konštrukčnú časť budovy. Obzvlášť intenzívnemu mechanickému a chemickému zaťaženiu je vystavená podlaha priemyselných budov. V dôsledku namáhania dochádza k opotrebovaniu, odratiu povrchu, vzniku trhlín a lokálnych porúch, rozpadu a degradácii alebo ku kontaminácii. Pretože bežný poter a betónový podklad nedosahuje také vlastnosti, aby vyhovel zvýšeným požiadavkám, odporúča sa navrhovať a realizovať podlahy zo špeciálnych materiálov na báze umelých živíc. Kombináciou jednotlivých faktorov a špecifických požiadaviek, ktoré sa na podlahy v potravinárskom priemysle kladú, sa návrh takejto podlahy stáva skutočnou výzvou. Individuálny prístup je nevyhnutný.
Oblasť potravinárskeho priemyslu možno rozdeliť do niekoľkých skupín. Jednou z nich je získavanie a spracovanie surovín. Patria sem prevádzky ako jatka, spracovanie rýb, spracovanie ovocia a zeleniny, ale napríklad aj obilné mlyny.
Ďalšiu skupinu tvorí potravinárska výroba a ďalšie spracovanie základných surovín, do ktorej patrí napríklad výroba hotových jedál, mliekarenská výroba, pekárne, kuchyne, veľkokapacitné kuchyne, bufety, prevádzky spoločného stravovania vo verejných zariadeniach, v priemyselných závodoch a gastronómii (reštaurácie, snack bary, rýchle občerstvenie, veľké športové štadióny). Každá z týchto prevádzok je špecifická a vyžaduje si špecifický prístup pri návrhu a realizácii podlahovej konštrukcie. Do potravinárskej výroby možno zaradiť aj výrobu nápojov od liehovín až po nealkoholické nápoje (lisovne ovocia, obchody s vínom a pod.). V ostatnom období zaznamenáva neustály rast aj oblasť mrazených potravín. Podlahy v priestoroch sú permanentne vystavené nízkym teplotám, a preto si vyžadujú špecifickú ochranu.
–>–>
Spracovanie surovín
Do prevádzok, v ktorých sa realizuje spracovanie surovín, treba voliť priemyselné podlahy. Na rozdiel od podláh určených do klasických výrobných prevádzok treba pri podlahách navrhovaných do výrobní z oblasti potravinárskeho priemyslu počítať s kombináciou mechanického, chemického a tepelného zaťaženia.
Mechanické zaťaženie vzniká od prepravy veľkého množstva surovín vysokozdvižnými vozíkmi (obr. 1) a skladiskovými vozíkmi. Často dochádza k neplánovanému posúvaniu paliet po povrchu podlahy (obr. 2). Na podlahu zároveň pôsobí zaťaženie od veľkoformátových alebo veľkoobjemových nádob (obr. 3).
![]() |
![]() |
| Obr. 2 Posúvanie paliet po podlahe | Obr. 3 Zaťaženie podlahy veľkoobjemovými nádobami |

Pokiaľ ide o tepelné zaťaženie, treba pri navrhovaní systému podlahy zohľadniť pôsobenie suchého horúceho vzduchu (pece) a vlhkého horúceho vzduchu (kuchynské linky a varné nádoby – obr. 5). Zároveň sa z dôvodu zabezpečenia hygieny musí vykonávať pravidelné čistenie podláh, a to vo veľmi krátkych intervaloch. Realizuje sa spravidla horúcou parou (teplota až do 120° C). Rovnako treba prihliadať na maximálne a minimálne teploty, interval zmeny teploty, a dokonca aj na rýchlosť zmeny teploty, ako aj na možné kombinácie s chemickým zaťažením. Aby sa čo najviac zamedzilo tepelným pnutiam podlahy, už dopredu treba vyvinúť ucelený koncept a zohľadniť v ňom, aké veľké množstvá kvapalín alebo pevných látok predovšetkým pri ich vysokých teplotách sa budú plynule odstraňovať (záchytné vane, drenážne systémy).
Obr. 5 Tepelné zaťaženie podlahy

Ďalším faktorom, na ktorý treba prihliadať pri návrhu, je protišmykový povrch, a to predovšetkým v prevádzkach, pri ktorých sa predpokladá zaobchádzanie s veľkým množstvom kvapalín. Protišmyková úprava je dôležitá z hľadiska bezpečnosti na pracovisku a predchádzania pracovným úrazom. Možno ju dosiahnuť vysokým stupňom zdrsnenia povrchu podlahového systému. Rovnako sa kladie požiadavka aj na vytvorenie systému na odvádzanie a zachytávanie kvapalín, ktorý sa spravidla umiestňuje pod niveletu (pod úroveň výšky) podlahy. Vyriešenie detailu styku podlahy so systémom odvádzania kvapalín možno vidieť na obr. 6 a 7.

Potravinárska výroba
V ojedinelých prípadoch sa môže v závislosti od konkrétneho odboru vyskytnúť mechanické zaťaženie, napríklad pohyb paliet alebo nádob na podlahe, prevádzka vysokozdvižných vozíkov, pád zmrznutého alebo tvrdého nákladu, skla alebo riadu, plechoviek, obalov a podobne. Okrem toho prichádzajú v prípade podláh v potravinárskej výrobe do úvahy chemické vplyvy spôsobené napríklad organickými kyselinami, tukmi, vodou a rozpusteným cukrom alebo inými látkami, ovocnými kyselinami, ale aj tlejúcimi alebo kvasiacimi látkami, organickými látkami so silným farbiacim účinkom (čaj, káva, víno a podobne v koncentrovanej podobe), ako aj čistiacimi prostriedkami používanými v krátkych intervaloch. K mechanickému a chemickému zaťaženiu sa podobne ako v prípade podláh v priestoroch na spracovanie surovín aj v prípade podláh v potravinárskej výrobe pridáva tepelné namáhanie. To vzniká pôsobením horúceho vzduchu z pecí, vriacej vody, horúcej vody alebo pary používanej na čistenie podlahy, varných liniek, ale zaťaženie rovnako predstavuje aj pôsobenie mrazu.
![]() |
![]() |
| Obr. 8, 9 Podlaha s protišmykovou povrchovou úpravou | |



Dňa 1. 6. 2007 vstúpilo do platnosti európske nariadenie REACH týkajúce sa použitia chemických výrobkov. V tomto nariadení sa stanovujú pravidlá uvádzania chemikálií na trhy krajín EÚ s cieľom minimalizovať možné riziká pre ľudí a životné prostredie. Pri výbere podlahového systému si preto treba vopred overiť, či jednotlivé materiály prešli registráciou podľa nariadenia REACH. To znamená, či je tento systém v súlade so súčasnými právnymi, environmentálnymi, zdravotnými a bezpečnostnými požiadavkami na aplikáciu a použitie. Iba tak môže mať dodávateľ istotu, že je bezpečný pre realizátora, majiteľa, správcu, stavebný dozor alebo projektanta.
Záver
Návrh správneho riešenia podlahového systému v potravinárskom priemysle aj s ohľadom na detaily (napríklad styk podlaha – stena, odvodnenie a podobne) nie je vôbec jednoduchý. Kombinácia mechanického, chemického a tepelného zaťaženia a požiadavka na hygienickú neškodnosť kladie na použité materiály veľmi vysoké nároky. Materiály vhodné na styk s potravinami sú uvedené vo výnose MP SR a MZ SR č. 1799/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky.
Vzhľadom na kombináciu mechanického, chemického a tepelného zaťaženia sa odporúča voliť hrubovrstvové podlahové systémy, ktoré okrem toho, že vyhovujú náročným požiadavkám, možno aplikovať aj na už nevyhovujúcu podlahu, napríklad dlažbu, bez potreby jej predchádzajúceho odstránenia.
Ďalším dôležitým parametrom podlahového súvrstvia je jeho ľahká údržba aj v prípade protišmykového vyhotovenia. Každý výrobca podlahových materiálov by mal mať pripravený koncept údržby a čistenia podláh, pretože iba pravidelnou starostlivosťou možno dosiahnuť maximálnu možnú životnosť a funkčnosť realizovanej podlahy.
TEXT: Ing. Tomáš Plicka
FOTO: MC-Bauchemie
Tomáš Plicka je produktovým manažérom v spoločnosti MC-Bauchemie, s. r. o.
Článok bol uverejnený v časopise Stavebné materiály.
















